Home > Reis thema's > Actieve reizen > Bergbeklimmen: 10 tips voor beginners
Mount Everest

Bergbeklimmen: 10 tips voor beginners

Er zijn maar weinig sporten uitdagender dan bergbeklimmen. Bij een tocht in de bergen komt een hoop kijken, van de juiste uitrusting tot een goede conditie. Juist dit maakt een geslaagde tocht zo’n mooie ervaring. Het bereiken van de top is tenslotte een geweldige prestatie. Om te zorgen dat je het beste uit jezelf en uit de bergtocht haalt, hebben wij 12 tips voor bergbeklimmen voor je verzameld.

1. Werk aan je conditie

Onderschat het niet, bergbeklimmen is een zware sport. Voordat je aan een tocht begint, is het dus zaak om een goede basisconditie te hebben. Train eerst voldoende op lagere en ‘makkelijke’ bergen voordat je aan de echte uitdaging begint.

2. Ken je eigen krachten

Het overkomt de beste klimmers, maar het is één van de onverstandigste dingen die je kunt doen is jezelf overschatten. Kies nooit voor een route die te ver van je eigen ervaring afwijkt en houd een tempo aan dat past bij je conditieniveau. Zo voorkom je uitputting en blijf je uit situaties waar je liever niet in wilt komen te zitten.

3. Maak een goede planning

Uiteraard zoek je de route ruim van tevoren uit en bekijk je wat de algemene weersomstandigheden op je bestemming zijn. Het is echter ook belangrijk om op de plaats van bestemming zelf nog wat research te doen: zijn er actuele ontwikkelingen of uitzonderlijke omstandigheden op de route? In echte bergsportgebieden vind je hoogstwaarschijnlijk ook meerdere toeristenpunten waar ze je meer over de actuele omstandigheden kunnen vertellen.

4. Neem de tijd om te acclimatiseren

Het is belangrijk om rustig te kunnen wennen aan veranderende temperaturen en hoogtes. Neem hier de tijd voor. Te snel en te hoog willen klimmen doen je gezondheid geen goed en zullen de tocht erg onaangenaam maken. Plan dan ook genoeg rustdagen in als je een langere klim omhoog gaat maken.

5. Zorg voor een goede uitrusting

Bekijk voordat je op je tocht vertrekt altijd of je uitrusting nog compleet en in goede conditie is. Essentiële voorwerpen om mee te nemen zijn een EHBO-set, zaklamp, isolatiedeken, telefoon, kaart, kompas en zonnebescherming. Daarnaast geldt natuurlijk dat je professionele kleding en schoenen nodig hebt. Begin in elk geval met goede wandelschoenen en breid je uitrusting uit naarmate je professionelere en zwaardere hikes gaat maken.

6. Houd je techniek op pijl

Zelfs de meest ervaren klimmer heeft nog wel eens wat oefening nodig. Zorg dus dat je het zekeren goed onder de knie hebt voor je op pad gaat en oefen dit regelmatig. Vrijwel elke professionele klimmer klimt met een ‘buddy’ of klimpartner; hij of zij kan je ook scherp houden tijdens het klimmen. Help elkaar en verenig jullie krachten, dan zijn jullie zeker sterker dan alleen.

7. Drink regelmatig

Bergbeklimmen is een uitputtende sport. Het is daarom van belang om regelmatig te drinken. Zorg dat je een fles water op een gemakkelijk te bereiken plaats houdt. Je zal het drinken sneller vergeten of overslaan als het water onderin je bepakking zit.

Tegelijkertijd zit je als klimmer op een langere tocht natuurlijk met een gewichtsprobleem: je wilt zo licht mogelijk de berg op en af kunnen, maar tegelijkertijd moet je allerlei supplies meenemen. Professionele klimmers werken daarom vaak met een brandertje, zodat ze ook op grote hoogte sneeuw kunnen blijven smelten tot drinkwater. Je hoeft dan niet al het drinken mee de berg op te sjouwen.

Overigens is voedzaam eten ook heel belangrijk, want je lichaam heeft natuurlijk iets nodig om op te kunnen bouwen tijdens de klimactiviteit. Ook hier geldt echter dat je zo veel mogelijk energie wilt krijgen van eten dat zo min mogelijk gewicht heeft. Daarom zijn er onder andere speciale krachtrepen voor bergbeklimmers.

8. Blijf communiceren

Als je samen klimt, is het essentieel om goed met elkaar te blijven communiceren. Pas je tempo altijd aan aan de groep of partner met wie je klimt. Dit geldt uiteraard ook als je aan het touw klimt. Je kunt een andere klimmer alleen goed zekeren als jullie elkaar écht vertrouwen.

9. Respecteer de natuur

Je maakt deze tocht niet alleen om jezelf te bewijzen, maar ook om te genieten van wat de natuur te bieden heeft. Dat kan alleen als je respectvol omgaat met de omgeving. Zorg dus dat je altijd je eigen afval meeneemt. Zo houd je de route ook voor toekomstige klimmers mooi.

10. Wees voorbereid op alle omstandigheden

Hoe hoger je klimt, hoe extremer het weer. Het kan dan ook gebeuren dat de weersomstandigheden sneller omslaan dan je gewend bent. Wees daarom goed voorbereid op verschillende omstandigheden, zowel sneeuw als oververhitting. Het begint uiteraard met je goed te laten informeren voor vertrek, maar ook onderweg dien je altijd goed op te blijven letten.

Dit artikel werd je aangeboden door Gri-Sport.net, online shop voor werkschoenen en stevige wandelschoenen.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*