Home > Reistips > Wat moet je doen als je te maken krijgt met bosbranden?
wat te doen bij bosbrand

Wat moet je doen als je te maken krijgt met bosbranden?

Bosbranden komen vaak in het buitenland voor, maar zijn helaas in Nederland ook niet uit te sluiten. Een bosbrand in een risicovolle (droge) periode gaat, letterlijk, als een lopend vuurtje en kan dus voor groot gevaar zorgen. Wat je moet doen als je met een bosbrand te maken krijgt? Dat lees je in het artikel!

Periode natuurbrandseizoen

Bosbranden komen vaak voor in het buitenland, vanwege lange droogte, door hete zomers. Uiteraard kan een bosbrand ook in Nederland voorkomen, hoewel dit niet zo frequent gebeurt in vergelijking met landen zoals Frankrijk en Spanje. In Nederland begint het natuurbrandseizoen in januari en vormt een gevaar tot en met oktober. Bekijk van tevoren goed in welke periode een natuurgebied risicovol is, ook op vakantie. Vaak is dit te vinden op internet! Daarnaast is het goed om je in te lezen wat je moet doen bij een natuurbrand. Snel handelen is noodzakelijk, een bosbrand kan binnen korte tijd groots uitbreiden! Een blusdeken in je camper meenemen is zeker geen luxe, maar een must!

Laat je informeren

Wanneer je op een camping zit die grenst aan een bos of als je midden in een natuurgebied in een bungalow verblijft, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Vraag bij de receptie om eventuele evacuatie procedures en wat je het beste kunt doen bij melding van een bosbrand. Zelfs een brandende sigaret, een stuk glas of een vergrootglas kan in droogte al zorgen voor een bosbrand. Zie er dus de ernst van in en voorkom bosbranden! De meeste bosbranden ontstaan, helaas, namelijk door de mens. Ook de rook alleen al kan voor veel lichamelijke schade zorgen en gevaarlijke situaties veroorzaken (buiten bewustzijn raken). Zorg dat je veilig op reis kunt, ook tijdens risicovolle periodes.

Ingesloten door een bosbrand

Ben je ingesloten door een natuurbrand? Dit kan komen door de windkracht, extreme droogte, of helaas een aangestoken bosbrand op meerdere plekken. Probeer kalm te blijven en ga op zoek naar een vluchtroute. Een sjaal of shirt (het liefst nat gemaakt) kan bescherming bieden tegen de rook (maar ook hitte op de huid). Blijf laag om te voorkomen dat je in dichte rook terecht komt. Wanneer je ingesloten bent en in de auto zit, blijf dan vooral zitten! Kijk uiteraard naar mogelijke vluchtwegen maar riskeer het niet door rook heen te rijden. De auto zal altijd meer bescherming bieden tegen de hitte dan je blote huid. De lokale bevolking zal ook even in shock zijn, maar hebben dit mogelijk vaker meegemaakt. Het is dan ook belangrijk om hun, indien mogelijk, om hulp te vragen of ze te volgen als ze hier eerdere ervaring mee hebben gehad.

 

Kortom, lees je van tevoren goed in wanneer risicovolle bosbrand periodes zijn, vraag om informatie bij de receptie van je bestemming of aan de lokale bevolking als je in alle vrijheid je tent ergens opzet. Een bosbrand kan heel gevaarlijk zijn en zich snel uitbreiden, ga dus voorbereid op reis!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*