Home > Reis thema's > Actieve reizen > Veilig op fietsvakantie gaan? Zo bereid jij je optimaal voor!
fietsvakantie

Veilig op fietsvakantie gaan? Zo bereid jij je optimaal voor!

In een eerdere blog beschreven we dé perfecte fietsvakantie rondom Venetië; een gezonde en avontuurlijke manier om deze populaire regio te ontdekken. Maar niet alleen Italië is hiervoor geschikt. Minder voor de hand liggende Europese landen met prachtige fietsroutes zijn bijvoorbeeld Slowakije, Denemarken of Engeland. Hoe kun jij je optimaal voorbereiden op een avontuurlijke fietsvakantie?

1. De bestemming

Een fietsvakantie is een prachtige ervaring, maar kan conditioneel ook zwaar zijn. Denk daarom vooraf goed na over de bestemming. Ga je liever voor een bestemming met voornamelijk vlakke routes, of wil je wat meer uitdaging en zoek je heuvelachtige gebieden op? Houd met het kiezen van je bestemming ook rekening met de weersomstandigheden in de periode die je er verblijft.

2. Verblijf

Of je nu houdt van kamperen of luxe, voor een fietsvakantie is er voor ieder wat wils. Fiets jij het liefst van camping naar camping, of vind je het prettiger om vooraf je verblijf te regelen en te kunnen genieten van wat meer luxe? Houd er dan rekening mee dat wanneer je jouw verblijf vooraf regelt, je minder flexibel bent wanneer je op pad bent. Wanneer je graag gebruik maakt van bestaande routes, hoeft dit geen probleem te zijn.

3. Bagage

Of je nu gaat kamperen of wat meer luxe wenst, over je bagage moet vooraf goed nagedacht worden. Elke kilo, is er één meer die je meeneemt. Zorg daarom voor lichte, sneldrogende sportkleding. Ook voor een eventuele kampeeruitrusting geldt dat deze lichtgewicht moet zijn. Bezuinig niet op je fietsuitrusting; veiligheidshesjes, een bandenplakset, fietsgereedschap, een reserve binnen- en buitenband, voldoende verlichting en extra batterijen moet je altijd bij je hebben. Ook wanneer je een dag kortere afstanden aflegt.

4. Route en planning

Of je nu vooraf de route kiest die je gaat afleggen of spontaan op weg gaat, een goede routegids is essentieel voor jouw fietsvakantie. Niet alleen geeft deze duidelijk de bestaande routes aan, ook wordt hierin duidelijk vermeld waar je onderweg hotels, campings of fietsenmakers kunt vinden. Ook het gebruik van GPS-navigatie is voor veel fietsers een uitkomst. Met GPS is het vaak gemakkelijker om van een route af te wijken en deze later weer op te pakken. Zorg wel dat je naast je GPS-navigatie altijd een kaart of gids meeneemt.

5. Geniet!

Genieten doen we allemaal op onze eigen manier. De één geniet ervan om elke dag zo veel mogelijk kilometers af te leggen, de ander brengt liever meer tijd door op het terras dan op de fiets. Bereid jezelf voor op een reis die past bij jouw wensen. En ga je liever niet alleen op pad? Overweeg dan mee te gaan op een georganiseerde groepsreis.

Overtuigd? De ANWB zette de top 10 fietsroutes in Europa op een rijtje. Zit er iets voor jou tussen?

About Need To Travel

Het Need to Travel team schrijft regelmatig reisartikelen over talloze bestemmingen, ervaringen, tips en tricks. Daarnaast pakken wij natuurlijk ook vaak onze koffers en rugzakken om meer van de wereld te zien, zodat we onze ervaringen weer met jullie kunnen delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*