Home > Reisbestemmingen > Vier vulkanische plaatsen die je ooit bezocht moet hebben
trip naar de canarische eilanden

Vier vulkanische plaatsen die je ooit bezocht moet hebben

Vulkanen worden gezien als een toegangspoort naar het binnenste van de aarde. Steeds meer reizigers willen deze indrukwekkende natuurfenomenen van dichtbij zien. Er zijn ruim 1500 vulkanen in de wereld. Maar welke vulkanen zijn het bezoeken waard? In deze blog vier plekken met een bijzonder vulkanisch verleden.   

Heimaey

Op 23 januari 1973 werden de inwoners van het slaperige IJslandse eilandje Heimaey verrast door de uitbarsting van de vulkaan Eldfell. De inwoners werden midden in de nacht geëvacueerd, waaronder in vissersboten. Uiteindelijk werden ruim 360 van de 1345 gebouwen in het dorpje door de lavastroom verzwolgen. Nog eens 400 huizen raakten beschadigd. Overal op Heimaey zijn elementen te zien die herinneren aan deze memorabele uitbarsting. Zo ligt er tegenwoordig nog steeds meters lava in de verdwenen straten en worden de voormalige woonplekken gerefereerd met straatnaamborden.

Tenerife

Op het Canarische eiland Tenerife staat de vulkaan El Teide. Deze aardreus is de op twee na hoogste vulkaan ter wereld en het hoogste punt van heel Spanje. El Teide is uitermate geschikt om te beklimmen en wordt door bezoekers vaak omschreven als een unieke ervaring met uitzicht als maanlandschap. De vulkaan is te vinden in het Parque Nacional del Teide. Mocht je een trip naar de Canarische Eilanden overwegen, dan is een bezoek aan El Teide een must!

Pompeï

Natuurlijk mag het Italiaanse Pompeï niet ontbreken in dit lijstje. Het dorpje, dat aan de voet van de vulkaan de Vesuvius lag, werd in het jaar 79 totaal bedekt onder een laag as afkomstig uit de vulkaan. Voor de uitbarsting woonden er ongeveer 20.000 mensen in Pompeï en was het een populaire vakantiebestemming van de Romeinen. Hoeveel doden er zijn gevallen is niet bekend, maar alleen in het voormalige dorp zelf al zijn duizenden mensenresten gevonden. Uniek aan Pompeï is dat door de aslaag de stad samen met de overleden inwoners goed geconserveerd zijn gebleven. Je kunt bij een bezoek dus echt zien hoe het dagelijkse leven in de Romeinse tijd eruitzag.

Yellowstone

Yellowstone National Park bevindt zich midden in de Rocky Mountains op de grens van Amerikaanse staten Wyoming, Montana en Idaho. Het park ligt op een zogenaamde Hot Spot, een plek waar de aardkorst dunner is dan elders op aarde. Dit zorgt voor indrukwekkende vulkanische natuurfenomenen, zoals borrelende heetwaterbronnen en metershoge geisers, waar er maar liefst 300 van zijn in het park. Vandaag de dag staat het park ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit geeft maar hoe gerespecteerd dit vulkanische park is.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*