Home > Reis thema's > Backpacken > Backpacken in Cuba? Wij geven je ons reisadvies
rondreis-cuba-havana-capitool

Backpacken in Cuba? Wij geven je ons reisadvies

Cuba heeft een spraakmakende historie. Maar naast de geschiedenis die het land kent, is Cuba voornamelijk een land met schitterende natuur en vriendelijke mensen. Er is zoveel te zien en het land is zo divers dat het eigenlijk zonde is om maar op één plek te blijven. Mijn persoonlijke voorkeur ligt dan ook bij het rondreizen met een backpack. Een echte backpackersreis zou ik het niet noemen, maar het is wel de meest makkelijke manier van rondreizen. In dit artikel geef ik je allerlei tips voor een overweldigende backpackersreis in Cuba.

Welke keuzes maak je voor je Cuba reis?

Er zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen voor het samenstellen van je reis. Voor een reis naar Cuba zijn het vrij essentiële vragen, waarvan het handig is ze jezelf van tevoren te stellen. De volgende punten zijn belangrijk om te weten voordat je gaat backpacken in Cuba:

·      Wanneer en hoe lang ga je naar Cuba?

·      Welke route ga je afleggen?

·      Ga ik vooraf slaapplekken boeken of niet?

·      Zelf rijden of toch niet?

Wanneer en hoelang ga je naar Cuba?

Wanneer en hoelang zijn de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen voordat je de rest van je planning gaat maken. Ik raad je aan om minimaal 3 weken te gaan als je gaat rondreizen. Er is zoveel te zien en je kunt er zo veel indrukken opdoen dat het zonde is om overhaast op pad te gaan. Als je korter dan 3 weken gaat, moet je waarschijnlijk enkele pareltjes overslaan, omdat reizen vaak veel tijd in beslag neemt. En dat zou toch echt zonde zijn.

Het droogseizoen is van november tot en met april. Dit betekent dat je waarschijnlijk weinig regen zult zien in deze tijd. Daarentegen zal je waarschijnlijk wel veel toeristen zien. Aangezien dit het hoogseizoen is, ben je niet de enige die naar Cuba op reis gaat. Ga je van mei t/m juni dan heb je meer kans op regen, maar wel minder toeristen.

Wij hebben Cuba bezocht in augustus. Rond deze tijd begint ook het orkaanseizoen, maar we hebben het risico genomen. We wisten dat we konden rekenen op regen, dus dat calculeer je in. Toch is het ons alles meegevallen. We wisten op een gegeven moment gewoon wanneer het ongeveer zou gaan regenen. We zorgden dan dat we tussen 16.00 uur en 17.00 uur op een plek waren waar we eventueel konden schuilen en anders hadden we pech. Sluit augustus niet uit en laat je niet afschrikken door het weer.

Welke route ga je afleggen in Cuba?

Welke reisroute je door Cuba moet afleggen? Dat is echt afhankelijk van hoe lang je gaat. De reisroute die wij hebben gemaakt, kun je bijvoorbeeld niet afleggen in 2 weken. En nu hoor ik je denken: ‘’alles kan’’. Dat klopt, maar je wilt natuurlijk ook genieten van je reis en de plek waar je bent.

In 3 weken kun je best veel zien en ontdekken, mits je niet te veel plekken aandoet. Ga je 3 weken rondreizen en kom je aan in Havana? Dan zou ik je persoonlijk afraden om door te reizen naar Santiago de Cuba. Het kost heel veel tijd en er is ook zoveel moois te zien in het westen.

De reisroute die wij hebben afgelegd in 3 weken door Cuba:

1.    Aankomst in Havana

2.    Viñales

3.    Playa Larga

4.    Cienfuegos

5.    Trinidad

6.    Vertrek Havana

rondreizen-cuba-reisroute

Ga je vooraf slaapplekken boeken of niet?

Dit is afhankelijk van je eigen wensen en de reistijd waarin je van plan bent naar Cuba te reizen. Ga je rondreizen in het hoogseizoen, dan is het handig om vooraf en op tijd je verblijfsplekken te boeken. Anders is de kans vrij groot dat je niet te hoge eisen aan je casa kan stellen of dat je helemaal geen casa kunt vinden om te verblijven. Vooraf boeken is dan ook een aanrader.

Ga je in het laagseizoen dan ligt de keuze bij jou. Ben jij van het avontuurlijke backpacken of let je op je budget? Dan hoef je niet per se je casas vooraf te boeken. Je kunt ook bij je huidige casa vragen of ze bellen naar een casa in je volgende bestemming. Er is altijd iemand die iemand kent. Wil je helemaal low budget gaan? Ga dan ter plekke op zoek naar een casa. Niet alle casas zitten standaard vol, dus je kunt zelfs proberen af te dingen.

Ben je niet zo avontuurlijk ingesteld en ga je ook voor het vakantiegevoel? Als je op tijd bent, kun je de mooiste casas boeken. Niet echt budget, maar wel heel mooi. En gegarandeerd vakantiegevoel!

Zelf rijden of toch niet?

Er zijn drie opties voor vervoer in Cuba. Je kunt zelf rijden, vooraf de Viazul bus boeken of op plaats van bestemming een taxi collectivo regelen.

Zelf rijden in Cuba

Je kunt zelf rijden in Cuba. Je moet wel goed kunnen kaartlezen, maar het is zeker te doen. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt of eigenlijk te stoppen waar je wilt. Het nadeel is natuurlijk dat je op het verkeer moet letten. En zelf rijden geeft niet dat backpack gevoel.

Viazul

Wil je niet zelf rijden? Dan is de Viazul een goed alternatief. Een stuk goedkoper en erg aangenaam wat betreft zitcomfort en airco! Met de bus ben je alleen wel gebonden aan vaste tijden die waarschijnlijk niet altijd lekker in je planning passen. Dat wordt dus de planning aanpassen. Wel handig is dat je de Viazul al van tevoren kunt boeken in Nederland.

rondreizen-cuba-viazul-bus

Taxi Collectivo

Mijn persoonlijke favoriet is de taxi collectivo. Je vraagt aan de eigenaar van je casa om een taxi collectivo en voor je het weet zit je met negen mensen in een sublieme oldtimer op weg naar je volgende locatie. Het is goed betaalbaar omdat je de taxi deelt met anderen en je wordt ook nog eens voor de deur van je volgende casa afgezet, hoe ideaal is dat? Het zitcomfort is wel beneden peil en het is best warm en zweterig, maar het geeft wel het ultieme backpack vakantiegevoel.

Backpack al gepakt?

Ben je geïnspireerd om weer op pad te gaan met je backpack? Laat het budget het toe, ga dan echt naar Cuba. De sfeer is er fantastisch en het land leent zich ontzettend goed voor een backpack vakantie.

Meer weten?

Wil je meer weten over Cuba? Vraag het me gerust in de comments, misschien heb ik nog antwoord op je vragen. Of lees het artikel met dé 3 hotspots van Cuba. Volgens ons ook op Facebook, Instagram en Pinterest om niets te missen van alle mooie reizen en verhalen.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

One comment

  1. Geweldig artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*